Betűméret növelése Betűméret csökkentése

Kezdőlap > Településünk

Erdőkövesdről

Fekvése

Falukép a templomdombról

Az ország északkeleti részén, Heves megye északi peremén, Pétervására várossal egybeépülve található. Közúton Eger 34, Salgótarján 30, Ózd 34 km. A szlovák határátkelő (Cered-Tachty) 12 km-re van.

Erdőkövesd kis palóc falu (670 lakos) a Tarna-patak jobb partján települt. Észak és kelet felől erdős dombok övezik, biztosítva a jó levegőt, a szép természeti környezetet, a túrázás, lovaglás, vadászat lehetőségét. A falusi turizmus fellendülőben van. A Büdös-kúti-tó erdei pihenője, a dudar-hegyi kék jelzésű túristaút, az erdészház szálláshelye, egy kemencés kocsma és a jó programok a fentieket bizonyítják.

Természeti környezet

Legelésző lovak a Köves-völgyben

Erdőkövesd határa szép kilátással (pl. templomdomb), jó levegőjével, finom erdei gombákkal, egyedülálló borókásával kirándulásra csábít. Lehetőség van vadászatra, lovaglásra, kocsikázásra. A köves-völgyi lipicai lovastanyán kis létszámú, minőségi tenyésztés folyik. Az akác virágzásakor ellepik az erdőket a vándor méhészek, akik kiváló minőségű biomézet gyűjtenek.

Infrastruktúra

A váraszói elágazás

A település minden utcája aszfaltozott és járdával ellátott. A villany-, víz-, gáz, csatorna-, telefon- és kábeltévé-hálózat kiépített. Három élelmiszerbolt, négy italbolt, két termény- és tápbolt szolgálja a lakosságot. Két helyen lehet palackos gázt cserélni. A posta 9-12 óráig tart nyitva. Napköziotthonos óvoda és 1-3 osztályos iskola működik a faluban.

Látnivalók

Római katolikus templom

Római katolikus templom: Építését 1742-ben kezdi Orczy István báró a régi templom helyén, Szent István király tiszteletére. Az egyhajós, torony nélküli barokk templom alatti kriptában nyugszik többek között báró Orczy István, aki hősi halált halt 1848. szeptember 21-én a délvidéki szerbek ellen vívott csatában.